A vasárnapi játéknapon a francia élvonalban a dobogóért harcban álló Lyon látja vendégül a kiesés ellen áldázul menekülő Angers csapatát.

A hazaiak a tavalyi évhez hasonlóan idén is korrekt szezont futnak. Az éllovas és jóval nagyobb költségvetésből gazdálkodó PSG-vel szemben nem tudják felvenni a versenyt, de a maguk módján elismerés méltó a helyezésük. A Monacoval és a Marseille-el vívnak hatalmas harcot a második, harmadik illetve negyedik helyért. Jelen állás szerint mindhárom együttes negyvenegy egységet gyűjtött be, igaz a kikötővárosiak eggyel több mérkőzésen vannak túl.

A Lyon kerete és átigazoláspolitikája működőképesnek bizonyul, ugyanis remek elegyet alkotnak a fiatal és rutinosabb játékosok. A nyáron szerződtetett Marcelo (18/0) remekül fogja össze a védelmet, mindössze húsz találatot kaptak. Ennél mégjobban megsüvegelendő a támadósor hatékonysága, már negyvenhat szerzett találatnál tartanak, ami mérkőzésenként 2,4-et jelent átlagban. Ebből Mariano és Fekir 13-13 találattal vette ki a részét.

A lyoniak egy nagyszerű sorozatot szakítottak meg november végén, a Lille elleni (1-2) meglepő hazai vereséggel ugyanis egy tizenkét mérkőzéses veretlenségi szériát tudhattak maguk mögött. Ettől persze nem állt meg az élet, hozták a következő négy bajnokijukat, amiből a legfontosabb a közvetlen rivális Marseille legyőzése volt. Az új évet egy újabb győzelemmel kezdték, a Nancy csapatát ejtették ki a kupából.

A vendégek háza táján már nem ilyen rózsás a helyzet. A tavalyi esztendőt tisztességgel letudták, negyvenhat egységgel a tizenkettedik helyen zártak. Idén elmaradnak a tavalyi teljesítményüktől. Az eddig begyűjtött tizennyolc pontjuk kevés az üdvösséghez, jelenleg az utolsó előtti helyen állnak. Az alsóház küzdelmei rendkívül szorosak, egy-egy győzelemmel négy-öt helyet is elmozdulhat egy csapat.

Az év végén egy büntetőből szerzett találattal sikerült a győzelmet bezsebelniük a Dijon ellen (2-1) hazai pályán. Kellett is a siker a fiúknak, előtte ugyanis kilenc meccsen három döntetlent és hat vereséget könyvelhettek el. Abban bízhattak a szurkolók, hogy csapatuk kimászott a gödörből. Erre múlthét vasárnap hazai pályán estek ki kupából a másodosztályú Lorient ellen (0-2), majd szerdán szintén saját közönségük előtt a ligakupától is búcsút intettek a Montpellier (0-1) örömére.

A csapat szimpatizánsai leginkább Ekambi jó játékában bízhatnak, az eddig lejátszott bajnokikon kilenc gólt és három asszisztot jegyzett a kameruni. Ez az Angers góljainak majdnem a fele (21). Amennyiben nem sikerül kivívniuk a bentmaradás kétlem, hogy a fiatal támadó is elbúcsúzik az élvonaltól.

Lássuk mi a helyzet a két csapat házatáján. Hazai oldalról a legnagyobb érvágás a nyáron szerződtetett Marino (19/9) kiválása lehet, őt Depay pótolhatja, aki nyolc gólt és három gólpasszt könyvelhet el idén. Mellette Traroé (13/3) térdsérülés miatt kénytelen kihagyni a találkozót. A vendégeknél a sérülések nem okoznak gondot, Andreu (16/1) és Traoré (14/1) játéka kérdéses, a többiek egyaránt bevethetőek.

Lyon (4-3-3): Lopes - Tete, Marcelo, Morel, Marcal - NDombele, Tousart, Aouar - Fekir, Cornet, Depay

Angers (4-1-4-1): Letellier - Manceau, Pavlovic, Thomas, Capelle - Santamaria - Ketkeophomphone, Fulgini, Mangani, Ekambi - Crivelli

A lyoniak amennyiben komolyan gondolják a jövő évi Bajnokok Ligája szereplést, akkor hozniuk kell a győzelmet hazai pályán. Jóval nagyobb játékerőt képviselnek a vendégeknél, akiknek a harmadik mérkőzésük következik egy hét alatt. Nem gondolnám, hogy most hagynák el a kieső zónát. Tippem 2-0-ás hazai siker.

Sportfogadási tipp: Lyon nyeri a mérkőzést (1,43)

Források: whoscored.com, transfermarkt.de, eredmenyek.com, olweb.fr, angers-sco.fr